4daagse 4gert

Samen lopen we de vierdaagse, samen strijden we tegen MS.

Opgehaald

12.555
83% bereikt van het totaalbedrag € 15.000

Teamlid Alexander (27) kreeg kerst 2021 de diagnose van MS nadat hij problemen ondervond bij het lopen en op willekeurige momenten door zijn benen zakte. Dit was een grote klap. Zeker nadat 6 jaar geleden de ziekte van Hodgkin ook al niet aan hem voorbijging. Hiervan wist hij te herstellen en daarna kon hij zijn leven weer oppakken. 

21 November 2021:

Ik ga met mijn moeder naar het afscheidsconcert van Rob de Nijs in Antwerpen. Ik had haar een tijdje niet gezien. Waar wandelen in de jaren hiervoor steeds meer een hobby van me was geworden, had ik de paar weken voor het optreden van Rob al gemerkt dat het lopen wel wat moeizamer ging, maar ik dacht 'dit gaat vanzelf wel weer over'.
Met veel zin in het concert van Rob begon ik de trip richting België maar eenmaal daar aangekomen liep ik te zwalken door Antwerpen en moest mijn moeder mijn hand vasthouden toen ik de trappen afging in Het Sportpaleis, waar Rob optrad. Enorm confronterend.

Twee dagen later zat ik bij de dokter, die mij doorverwees naar de neuroloog. Na veel onzekerheid en onderzoeken bleek ik een vorm van MS te hebben, en zat ik midden in een Schub (een MS aanval). Ik werd meteen opgenomen in het ziekenhuis voor een prednison kuur, die mijn klachten tot mijn verwondering direct verminderde.

Desondanks was de diagnose MS met bijbehorende onzekerheid wel weer een flinke klap. Al helemaal doordat ik hoopte mijn portie wel gehad te hebben nadat eerder op 7 juni 2016 al de ziekte van Hodgkin – een vorm van lymfeklierkanker – in een gevorderd stadium bij mij was geconstateerd, en er daarop een heftig chemotraject volgde. Hoewel ik gelukkig 5 maanden later schoon werd verklaard en er een nieuw leven op mij wachtte, zou ik pas in de periode die volgde, ondervinden dat het genezen van kanker pas de eerste helft van het ziektetraject is. De tweede helft – het volledig terugkeren binnen de maatschappij – leek vooraf vanzelfsprekender dan in de praktijk. Mijn lichaam was fysiek gebroken, ik was inmiddels gestopt met mijn opleiding.


In die tijd is mijn eerder genoemde hobby – wandelen – ontstaan; oorspronkelijk niet per se als hobby maar als noodzaak met het doel de lichamelijke conditie weer op peil te brengen. Gekscherend werd er toen al gezegd: 'Goh, je kan zo meedoen aan de Nijmeegse Vierdaagse'.

Hoewel dit toen nog met een knipoog was, ontstond in augustus vorig jaar, tijdens een vriendenweekendje in Friesland, de serieuze variant van dit idee om de vierdaagse te gaan lopen.
Diezelfde vrienden – en de rest uit onze 15 man sterke groep – zijn er ,in navolging van mijn familie en mijn fantastische vriendin Robina, altijd voor me geweest. Zo stonden ze 3 dagen nadat ik de diagnose van de ziekte van Hodgkin kreeg in 2016 met zijn allen op de stoep. Niet om het over moeilijke verhalen te hebben met 'wat als?', maar om aan te tonen dat ze er zijn voor mij, en dat we het samen doen.

Dat laatste betekent heel veel voor mij. Dat hebben zij (wij) al die tijd volgehouden, wat ook blijkt uit de steun die ik heb gehad sinds mijn MS-diagnose in 2021 en de nasleep daarvan met o.a. het voor de tweede keer (definitief) moeten stoppen met mijn opleiding. Met twee van die vrienden – Tobias en Koen – (en de support van de rest) wordt het plan nu in de praktijk gebracht en lopen wij de Nijmeegse vierdaagse!

Dat is enerzijds natuurlijk een mooie uitdaging maar wat we hier met name mee willen bereiken is dat we het onderzoek naar MS een flinke steun in de rug willen geven.
Op dit moment is bij mij de ziekte stabiel, door de goede medicatie. Dit zou echter niet het geval zijn geweest als ik 30 jaar geleden de ziekte had gekregen. Dan had ik nu in een rolstoel gezeten. Er is met de ontwikkelingen van de medicatie tot nu toe al veel bereikt maar het einddoel - het volledig uitroeien van de ziekte - is voorlopig nog niet in zicht. Er is veel geld nodig voor meer onderzoek naar medicatie. Graag vragen we jullie daarom om ook een bijdrage te leveren. Dat zouden we enorm waarderen! Alvast bedankt :)


13 Februari 2023. We zijn ingeloot voor de Nijmeegse Vierdaagse. Let the games begin!

 


Liefs, 

Tobias, Koen & Alexander